Gammel / ny farve til det gamle vaskeri på Sundholm

Fonden Fabrikken for Kunst og Design (Fabrikken) ligger i Sundholm – et område med institutioner og værkstedslignende bygninger. I Fabrikken har 53 kunstnere og designere studier og værksteder. Her skaber de alt fra videokunst, foto, maleri og digtsamlinger til skulpturer, møbler og balkjoler.

Fabrikkens produktions- og udstillingshal trængte til maling – og i flere år havde man prøvet at finde den oprindelige farve. Her kunne Flügger hjælpe.

Historien om nabolaget Sundholm

Bygningen, som huser Fabrikken, går 80 år tilbage. Og Sundholm området er faktisk endnu ældre. Sundholm blev bygget i 1909 som en anbringelsesanstalt for personer, der havde svært ved at tage vare på dem selv, som vagabonder, kriminelle og prostituerede. De blev dømt til at bo på anstalten og tvunget til at deltage i arbejdet i Sundholms mange små værksteder og mindre industrier.

I 1938 byggedes et stort vaskeri, og arbejdskraften kom fra Sundholm. Omkring 100 mænd og kvinder arbejdede i vaskeriet, som sørgede for rent sengetøj til de københavnske hospitaler. I 1976 skete den sidste anbringelse på anstalten, og i løbet af 1980’erne lukkede vaskeriet.

I 1990’erne blev bygningen besat af unge mennesker, og med hjælp fra Københavns Kommune blev det et aktiveringscenter for unge mennesker uden arbejde. Omkring 2000 dannede en gruppe kunstnere en fond som i dag ejer Fabrikken, der er en sammenslutning af studier og værksteder.

Gammel / ny farve til produktionshallen

Ovenlyset i taget giver et helt fantastisk lys i den 100 m2 store produktions- og udstillingshal. Den imødekommende hal med de lyseblå vægge bruges i dag af både Fabrikkens kunstnere og eksterne kunstnere, som har brug for en et stort lokale, hvor de kan skabe deres værker. Hallen bruges ofte til udstillinger.

Hallen er blevet renoveret løbende efter behov – og væggene trængte alvorligt til en omgang maling. Flüggers farvetekniker genudviklede i maj 2018 den oprindelige farve, som har fået navnet Sundholm, opkaldt efter anbringelsesanstalten, hvori det gamle vaskeri lå.