Renaissance of the Night - få sanserne vakt i mørket

Flügger har sammen med Kunsthal Charlottenborg været med til at skabe et univers, som lægger op til, at man som udstillingsbesøgende giver sig tid til at standse op, gøre brug af ens sanser, mærke mørket og lader eftertænksomheden få plads.

Ved kunstner Kirstine Roepstorffs total-installation ”Renaissance of the Night” ledes den besøgende igennem en af Kunsthal Charlottenborgs tungeste solo-udstillinger, idet salene med bl.a. beton og grus er omdannet til en rejse igennem natten. Man starter i tusmørket, og som man kommer igennem rummene, kommer man dybere og dybere ind i mørket og natten. Oplevelsen er dog ikke uhyggelig eller tungsindig. Kirstine Roepstorff lader med sin total-installation den besøgende gå igennem et univers, hvor man får lejlighed til mærke og få kontakt med sine sanser. Der er fokus på mørket og de følelser, som kan opstå, når man bevæger sig ind i rum, hvor belysningen ikke er lige på hverken de udstillede værker eller den besøgende. 

Mørke og farver opleves af kroppen

Kunsthal Charlottenborgs ovenlysvinduer er dækket med klæde – og i de inderste rum har Flügger hjulpet til med at skabe den dybe nattestemning. Kirstine Roepstorff fortæller: ”I mørket findes alle farver – men man sanser dem anderledes end i dagens lys. Når jeg arbejder med farver, er jeg bevidst om, at de rent faktisk ikke eksisterer. De bliver jo kun som alt muligt andet skabt inde i vores bevidsthed gennem vores synsfelt. Hver farve er forskellige vibrationer i forskellig hastighed, som via vores øjne fortæller vores hjerne, at de måske kan genkendes som rød, blå, gul. Men hele vores kropssystem er jo også et vibrerende felt – og det indtager farverne på en helt anden måde. Derfor er den farveterapeutiske brugerflade enormt interessant, fordi vi med farver bliver påvirket på en måde, som vores intellekt ikke rigtig anerkender. Så kan man komme til at snakke til andre lag af bevidstheden – og det vil sige at man via farverne kan styre lidt, hvordan folk kan opfatte værkerne i forskellige rum.”

En rejse gennem et univers, som taler til sanserne

Hos Flügger er man spændt på de besøgendes modtagelse af installationen. Flüggers Brand Ambassador, Lone Nordby, udtaler: ” Hos Flügger er vi glade for at kunne være med til at skabe en anderledes oplevelse, og håber oplevelsen kan medvirke til at sætte de besøgendes tanker i gang om, hvordan farver, mørke og lys påvirker os.”

Ved installationen ”Renaissance of the Night” har man mulighed for at få vakt sine sanser på ny. Installationen kører i Kunsthal Charlottenborg frem til 12. august 2018.

Læs mere om udstillingen på Kunsthal Charlottenborgs website.

Om kunstneren

1

Kirstine Roepstorff (f. 1972) er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi (1994-2001) og Rutgers University, Mason School of Fine Art (MFA), USA (2000).

I 2017 repræsenterede hun Danmark i den Danske Pavillon ved den 57. internationale kunstbiennale i Venedig.

2

Kirstine Roepstorffs arbejde har været udstillet i store dele af Europa og USA.

Hendes værker findes blandt andet i den permanente samling på MoMA, New York (US), The Saatchi Gallery, London (UK), National Museum of Art, Architecture and Design, Oslo (NO), og Statens Museum for Kunst (DK).

Læs mere på kirstineroepstorff.net

3

Kirstine Roepstorff fortæller: