Bydel i Trondheim fik et løft med Flügger maling ved Trondheim Gatekunstfestival

I 2016 udskrev Trondheim Kommune en konkurrence om forslag til, hvordan man kunne gøre byen mere attraktiv. Andrea Rakela og hendes team indsendte det vindende bud, der gik ud på at dekorere bydelen Ila med gadekunst ved en gadekunstfestival.

Bydelen Ila ligger tæt på centrum og er et område, hvor gæster fra byens krydstogtskibe går igennem når de skal ind til byen. Dér ligger en række industriejendomme der trængte til at få et løft, så de forbipasserende ville få oplevelsen af at gå igennem et mere interessant byrum.

Byens borgere stemte om, hvilket forslag, der var det bedste - og det blev Andrea Rakelas forslag der vandt.

Internationale og norske kunstnere deltog i festivalen
Herefter gik Andrea i gang med at kontakte både internationale street art kunstnere og lokale kunstnere, der kunne medvirke i dagene op til festivalen, der løb af stablen i august 2018. I alt 16 kunstnere medvirkede, og bidrog til at nogle af Ila-bydelens mest trængende gavle og vægge fik et opsigtsvækkende løft med farver og finurlige motiver.

Den mest berømte af street art kunstnerne var Millo, der er kendt for sine sort-hvide motiver med elementer i stærke farver. På en stor gavl i Ila-bydelens havneområde malede han det store motiv ”What you don’t see”. Millo er desuden kendt for hverken at arbejde med skitser eller hjælpe-grids, når han maler sine store gavl-motiver. Han har altid hele motivet i hovedet og maler ikke et strøg forkert i processen.

Opbakning fra lokalbefolkning er vigtig, når byrummet skal løftes
Formålet med gadekunstfestivalen var at give både de forbipasserende turister en oplevelse – men også at lokalbefolkningen skulle kunne mærke kunsten i dagligdagen. ”Det er vigtigt, at lokalbefolkningen accepterer kunsten i nabolaget, så de føler et tilhørsforhold til kunsten”, fortæller festivalleder Andrea Rakela. ”Det er noget, der kan berige den daglige rutine. Og når de passerer en stor væg fyldt med farver, stiger humøret og hvem ved – måske kan man bedre klare en hård dag.”

Flügger er meget glade for at kunne støtte projektet i Trondheim: ”Der er ingen tvivl om, at farver gør meget for folks oplevelse af et byrum. I Trondheim var der brug for et løft i Ila-bydelen – og det har været skønt at deltage i et projekt med opbakning fra både Trondheim Kommune og den lokale befolkning, som jo virkelig ønskede sig en forskønnelse af deres bydel”, fortæller Lone Nordby, der er Brand Ambassador i Flügger.

Du kan læse mere om Trondheim Gatekunstfestival her.