21-årige Rebekka: ”Jeg har altid vidst, at jeg ville være maler”

En rigtig malersvend er ikke længere nødvendigvis en mand. Kvinderne gør deres indtog i malerfaget, og vi har mødt 21-årige Rebekka, der elsker sit håndværk, sit plettede malertøj og malerbranchen i det hele taget.

Jobbet som maler indebærer, at vækkeuret ringer tidligt, og at man er i gang hele tiden. Men det skræmmer ikke Rebekka Guldbrand Vedstesen. Hun har fået de tidlige mødetider og interessen for malerfaget ind med modermælken -  Rebekkas far er selvstændig håndværker og Rebekkas mor, og ene sæt bedsteforældre er alle malere. Således har Rebekka fra sine tidlige teenageår tilbragt talrige ferier hos bedsteforældrene i deres malerfirma, og hun har set sin mor trække i det karakteristiske hvide malertøj gennem de seneste 22 år. I dag arbejder både Rebekka og hendes mor hos Malermester Kurt Skovdal i Tistrup tæt ved Varde, og de er jævnligt på opgaver sammen – noget Rebekka beskriver som ’vildt hyggeligt’.

I gang hele dagen

Ifølge Rebekka har det altid ligget i kortene, at hun ville vælge malerfaget: ”Det fangede mig bare med det samme. Jeg kan rigtig godt lide, at man er i gang hele tiden, og at man får lov til at gøre ting pæne, der har været grimme, det blev jeg rimeligt hurtigt fascineret af,” fortæller Rebekka, og understreger samtidig at et kontorjob aldrig ville kunne komme på tale. ”Jeg elsker det fysiske aspekt i jobbet. Måske skræmmer det nogen, men for mig er det skønt, at jeg er i gang hele dagen, og da jeg styrketræner rimeligt meget, får jeg aldrig ondt i hverken ryggen, skuldre eller andet. Jeg ville ikke ville kunne klare at sidde stille en hel dag.”

Mandehørmen er forduftet

Rebekkas valg af uddannelse er ikke længere atypisk for kvinderne. Malerfaget har viftet mandehørmen af sig og dygtige piger med sans for detalje, og høj grad af perfektionisme har gjort deres indtog i branchen. Rebekka har netop afsluttet første hovedforløb af sin uddannelse, hvor 9 ud af 13 elever var piger, og Rebekkas mester Kurt Skovdal har også kun haft kvindelige lærlinge. I maj 2016 vandt Rebekka titlen som årets maler ved DM i Skills, hvor de mest talentfulde inden for 36 erhvervsuddannelser dyster inden for deres håndværk, og her bestod feltet af konkurrenter også kun af kvinder. ”Det er bestemt ikke et mandefag længere,” siger Rebekka. ”Malerfaget handler rigtig meget om at være detaljeorienteret, at forskønne ting, og så skal man have en høj grad af perfektionisme i sig – måske fanger de aspekter bare os piger i højere grad end drengene.”

Og netop perfektionist er et af de ord Rebekka gerne hæfter på sig selv: ”Ja, jeg er perfektionist. Det, jeg laver, skal være i orden. Der er ikke noget bedre, end at færdiggøre et job, hvor kunden er helt vild glad for det stykke arbejde, man har lavet. Det, at folk sætter så meget pris på det jeg gør, er noget af det bedste ved at være maler.”

Det er jo ikke bare at male en væg

Til trods for at malerfaget i dag består af rigtig mange kvinder, møder Rebekka af og til forundring over sit valg af uddannelse: ”Nogen synes, det lyder kedeligt og siger, at det jo ’bare er at male en væg’. Men det er det jo ikke. Det er aktivt, det er forskelligartede opgaver, og så er det på ingen måde kedeligt. Jeg synes jo omvendt, at det lyder kedeligt at lave kontorarbejde,” siger Rebekka som har ét godt råd til unge, der overvejer en uddannelse som maler: ”Kast jer ud i det!”