Karen Blixen Museet i historisk istandsættelse

Når gæsterne besøger Rungstedlund i 2020/21-sæsonen, bliver de mødt af historiske farver og en nytænkende museumsoplevelse. Gennem materielle donationer og vejledning kan flere rum i museet nu istandsættes.

En af de største danske forfattere gennem tiden vil igen i 2020 kunne opleves helt tæt på, når Karen Blixen Museet åbner sæsonen efter en historisk istandsættelse af udvalgte musumsrum. Mens store dele af landet i foråret var lukket ned grundet coronavirus, tog folkene bag forfatterens tidligere bolig og nuværende museum arbejdstøjet på for at sikre en bedre museumsoplevelse, når sæsonen endelig starter, og museumsdøre landet over åbner.

Vi går frem efter en strategi i tre faser, hvor første fase er at gennemføre nogle projekter, som kan åbne huset endnu mere op for vores gæster. Vi skal i første fase blandt andet gennemføre en udstillingsflytning fra første sal til stueetagen, der vil skabe et bedre besøgsflow, og dernæst ombygge den gamle stald og lade til en mere indbydende café og besøgscenter, udtaler museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard.

Historisk korrekte farver

Den kommende istandsættelse har fået både økonomisk og materiel støtte. En af de virksomheder, som har bidraget til Karen Blixen Museet, er malergiganten Flügger, som med erfaringer fra lignende kulturprojekter, som eksempelvis WEEArt i Aalborg, bidrager med historisk korrekt maling og generel vejledning om træ- og murværk i de gamle bygninger, hvis ældste dele blev opført helt tilbage i 1680.

Da Elisabeth Nøjgaard rettede henvendelse, holdt vi et møde, hvor vores tekniske specialist i samarbejde med maleren og Elisabeth fandt frem til et nøje udvalgt sortiment, hvor holdbarhed og æstetik blev vægtet højt. Ved andre projekter har vi brugt vores stilhistoriske farvekort med tidstypiske farver for bestemte perioder, men her har det ikke givet mening, da Karen Blixen har valgt nogle lidt atypiske farver for hendes tid. Det var meget markante, brune, grå og grønne farver, og hun var meget orienteret mod naturen, haven og skoven, så det var vigtigt at spille op mod naturens egne farver, forklarer Line Sonne Thisen, Marketing Project Manager hos Flügger.

Et ansvar som kulturinstitution

For Elisabeth Nøjgaard var det vigtigt at finde samarbejdspartnere og et produkt, de kunne have tillid til i forhold til museets ansvar som kulturinstitution – samarbejdspartnere, som forstod museets historiske afsæt og derfor kunne bidrage til at bevare Rungstedlunds autenticitet.

Det er helt afgørende for de fleste kulturinstitutioner, at man har forskellige fonds- og erhvervssamarbejder. Erhvervslivet kan betale lidt tilbage til samfundet ved at støtte konkrete kulturprojekter, og det er noget, som rigtig mange mennesker får glæde af. Vi havde besøgsfremgang før corona, så vi er både spændte og optimistiske frem mod genåbningen, siger Elisabeth Nøjgaard.

Karen Blixen Museet ligger på Rungsted Strandvej 111 og slår dørene op for gæster den 9. juni.