Europas længste vægmaleri er skabt i Sydhavnen

I sommeren 2018 gik kunstnere rundt ved Enghave Brygge og skabte Europas længste vægmaleri. ”Evolution 2” hedder værket – og på det halv kilometer lange plankeværk er afbildet verdens fødsel fra The Big Bang til nutiden plus et kig ind i fremtiden, sådan som kunstnerne ser den.

I september 2018 blev der holdt fernisering af det store murmaleri, hvor bl.a. Metroselskabets administrerende direktør, Henrik Plougmann Olsen og professor i evolution og direktør ved Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard holdt taler og blev vist rundt af kunstnernes talsmand, Peter Skensved langs vægmaleriet.

Enghave Brygge var før by-udvikling og metro-byggeri kendt som stedet, hvor danske og udenlandske gadekunstnere valfartede til for at male og mødes. Især var Ulrik Schiødts værk ”Evolution”, som prydede den lange mur, Hall of Fame rundt om H.C. Ørstedsværkets gamle kul-lager, berømt, anerkendt og respekteret blandt de andre gadekunstnere. I 17 år fik det 170 meter lang værk lov til at stå uden at blive ”tagget” eller malet over af andre grafitti-kunstnere.

Som byen udviklede sig og beslutning om Metro sydpå også blev vedtaget, blev området ryddet – og muren med Ulrik Schiødts værk blev revet ned. Men i forbindelse med Metro-byggeriet var der mulighed for at genskabe værket. Ulrik Schiødt har sammen med sin kollega og ven, kunstneren Peter Skensved, sat sig for at lave ”Evolution 2”. Med hjælp fra danske Michael Wisniewski og Alexandre de Girardier fra Paris. Der har desuden været gæsteoptrædener af 10 af Danmarks bedste gadekunstnere, som hver især har lavet et element i maleriet.

Peter Skensved udtaler: ”På en måde bliver ringen sluttet med dette værk. Hvad der blev døden for Hall of Fame, bliver nu til fødslen på det nye værk, på samme sted som det oprindelige værk. Det er også tilfredsstilende at opleve, så mange af de forbipasserende, som kommenterer, det vi laver – og giver udtryk for, at de kan lide det”.

Motiverne i ”Evolution 2” tager ikke kun udgangspunkt i de gamle motiver fra det forrige værk. På grund af værkets længde, er der mulighed for at gå i detaljer i perioderne, som hver især skilles ad med et gardin og som ofte har en anden baggrundsfarve end den forrige. Flüggers Brand Manager, Lone Nordby er meget tilfreds: ”Det er et virkelig farverigt værk, som taler til alle i alle aldre. Jeg har set forbipasserende blive draget af værket – sandsynligvis fordi vi alle kan relatere til dets historie – nemlig historien om, hvor vi alle kommer fra”. Lone Nordby tilføjer: ”I den kommende tid vil vægmaleriet sandsynligvis blive et udflugtsmål for mange – og på grund af værkets righoldighed af appellerende motiver, vil man sikkert også kunne opleve en del selfies med vægmaleriet som baggrund på sociale medier.”

Flügger har doneret den maling, som blev påført med ruller og pensler. Projektets andre deltagere Coop og Metroen, som har gjort vægmaleriet muligt, deltog også i ferniseringen i september 2018.

Hashtag for værket: #evolutionwall