Farvestrålende verdenskunst i Aalborg

Flügger har i en årrække støttet et unikt street-art initiativ i Aalborg, som overrasker og glæder byens brugere.

I Aalborg har de noget helt særligt. Du kan ikke finde dem på hovedstrøgene. Næ, du skal ind i sidegader eller baggårde for at se dem – og du skal ofte se opad for at lægge mærke til dem. Men når du så finder dem, så vil du stoppe op og blive berørt. Enten på grund af farverigdom, valg af motiver eller andet, som sætter din tankevirksomhed i gang. Og det er meningen, at det skal være sådan.

Vi taler om WEAAart. Et street-art initiativ, som du kan finde i Aalborg, hvor de to kunstinteresserede entreprenører Lars Bonde og Mads Mulvad siden 2014 har sørget for at byens sidegader og baggårde bliver dekoreret med vægmalerier. Projektet er foregået på de to herrers eget initiativ. Og det er dem, som har udvalgt og kontaktet de verdensberømte street-art-kunstnere, koordineret og aftalt med ejere af bygningerne som er prydet af kunsten og ikke mindst søgt fonde, der har gjort WEAArt-projektet muligt. Projektet har ikke modtaget offentlig støtte. Flügger har siden 2014 støttet projektet, som har gjort det muligt, at 37 vægmalerier i 2019 pryder sidegader og baggårde i Aalborgs indre by.

Kunstnere skulle være internationalt kendte – og med forskellige stilarter

De 37 vægmalerier er malet af nogle af de mest førende street-art kunstnere i verden. Mads Mulvad siger: ”Vi satte barren ret højt fra starten af. Vi ville ha’ nogen, som var internationalt kendte – og som havde gjort sig bemærket på den internationale kunstscene”. Lars Bonde supplerer: ”Vi ville gerne have en spændvidde både i stilarter og tekniker, der er brugt i skabelsen af værkerne”.

Det har også været vigtigt for WEAArt-projektets initiativtagere, at street-art kunsten skulle indpasses i bymiljøet på en måde, så tilskueren ikke bliver overrumplet på ubehagelig vis. Lars Bonde fortæller: ”For os er det vigtigt, at det ikke blev et tivoli, så derfor gik vi meget op i at finde lokationer, som er lidt diskrete – netop for at give folk en aha-oplevelse. Netop for at fremhæve byrum på en ny måde.” Derfor har Lars Bonde og Mads Mulvad arbejdet meget bevidst med at motiverne skulle passe til omgivelserne, væggenes overflader, lysindfald og eventuel beplantning.

Kunst kan vende bagsider af huse og gøre dem interessante

Det at sikre en god arkitektonisk oplevelse er ikke altid nemt, men kreativ direktør, Lasse Andersson fra Utzon centeret, synes at WEAArt-projektet har lykkedes at skabe nye oplevelser i passager og bagsider af bygningerne, hvor man ikke havde tænkt på en arkitektonisk oplevelse. Lasse Andersson tilføjer: ”Al god kunst er med til at udfordre og inspirere og sætte vores liv i perspektiv – og det er lige præcis det som murmalerierne kan. De kan både demokratisere noget kunst og være med til at vende bagsider om til noget, der er interessant at bevæge sig rundt i.”

En person i Aalborg, som prøvede at have tæt kontakt med en af de internationale kunstnere, er Else Hald, hvis gavl blev dekoreret af den australske kunstner Finton Mcgee i 2014. Else Hald er begejstret: ”Jeg elsker de farver, der er brugt i maleriet. De er så flotte og harmonerer både med området og med mit gule hus. Jeg kan se, at folk bliver glade for at se mit hus – og der kommer utrolig mange mennesker forbi.”

WEAart er blevet en attraktion i Aalborg

Det, som Else Hald oplever, fortæller, at projektet med WEAArt er lykkedes. Flüggers Brand Ambassador, Lone Nordby er begejstret: ”Lars Bonde og Mads Mulvad har løftet en opgave, som ikke er nem: At vise byrum frem på en ny måde til glæde for byens beboere og gæster.” Efterhånden som antallet af vægmalerier i Aalborg er vokset, er man begyndt at arrangere byvandringer med fokus på vægmalerierne. ”Det er dejligt, at projektet ikke kun er til glæde for byens beboere i deres færden og dagligdag. Nu er WEAArt også blevet en attraktion og et udflugtsmål for både dansk og internationalt publikum. WEAArt-projektet viser, at man med dygtighed, mod og kunstnerisk forståelse kan skabe nye og interessante arkitektoniske oplevelser i baggårde og andre byrum, som tidligere måske tidligere fremstod anonyme. Vi er hos Flügger stolte af at kunne støtte et initiativ, som skaber glæde hos mange mennesker.”

Læs mere på websitet www.weaart.dk og på instagram.